30/11/09

O Γκρούεφσκι ζητάει τώρα στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με την οποία ζητά υποστήριξη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Η επιστολή στάλθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, και αναφέρει πως “το να καταστεί δυνατό για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα ή για κάθε εν δυνάμει υποψήφια χώρα να προοδεύει προς την ένταξη στην ΕΕ βασιζόμενη στις ατομικές της προσπάθειες, σύμφωνα με...




...το επίπεδο εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αποτελεί μια κίνηση η οποία από τη μία πλευρά επηρεάζει άμεσα τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη παρακινεί τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, πρόκειται για μια κίνηση η οποία οδηγεί προς την πλήρη ολοκλήρωση της Ευρώπης”.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας ο κ. Γκρούεφσκι σημειώνει πως “Έχοντας επίγνωση της σημασίας της πρόκλησης για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει την ενεργή δέσμευσή της για τη βελτίωση των σχέσεων με όλους τους γείτονές της και για τη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας.

Σχετικά με τη διμερή εκκρεμότητα για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση”.

Καταλήγοντας ο Γκρούεφσκι ανέφερε πως “το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την ιστορική διαδικασία για τη χώρα και για την περιοχή, ορίζοντας ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share