30/9/09

Τόσο πολύ φοβούνται πια αυτές τις ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ;


Με υπόδειξή του προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, το ΕΣΡ συνιστά να μην αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε στοιχεία δημοσκοπήσεων ή έρευνας γνώμης, σχετικά με πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικές θέσεις και πρόσωπα, και επίσης, να μην μεταδώσουν διαφημιστικά μηνύματα και επομπές πολιτικού διαλόγου, ή εκτιμήσεις για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.



Ως αιτιολογικό της υπόδειξής του το ΕΣΡ, προβάλλει ότι περιήλθαν σε γνώση του «πληροφορίες, σχετικά με έμμεσες αναφορές με στοιχεία δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια εκπομπών πολιτικού διαλόγου και επιπλέον, για την ένταξη σε προγράμματα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, συζητήσεων πολιτικού διαλόγου, στο χρονικό διάστημα που σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η μετάδοση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή ο σχολιασμός και οι εκτιμήσεις σχετικά με αποτελέσματα δημοσκοπήσεων».

Το χρονικό αυτό διάστημα, σύμφωνα με το νόμο, είναι δύο εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση στις 4 Οκτωβρίου και λήγει στις 7 το απόγευμα της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών.

Στήν πραγματικότητα όμως ......


Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ

ΟΛΑ ΤΑ SITE ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ .COM ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Κι επειδή μας είπατε πως εδώ και χρόνια είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαικής 'Ενωσης
«Οι μεγάλες ξένες εφημερίδες δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Ελλάδα και όποιος θέλει μπορεί να μπει στο διαδίκτυο να τις δει» (σχετική συζήτηση έγινε στο πρωινό του MEGA μεταξύ Καμπουράκη, Οικονομέα και Σεριάτου)

Δηλαδή, εμείς εδώ στην Ελλάδα γιατί πρέπει να ζούμε σε καθεστώς σκοταδισμού ;;;;....


Kαι κάτι ακόμα....


Κάποια blog κάνουν αναρτήσεις δημοσιεύοντας «πληροφορίες» για τις μυστικές δημοσκοπήσεις.

Αυτή η δημοσιοποίηση προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σακελάκου, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα. Ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση έχει εντολή να άρει το απόρρητο ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των blog.

Η νομοθεσία όμως δεν ρυθμίζει θέματα διαδικτύου και τα blog δεν αποτελούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά είναι προσωπικά ιστολόγια όπου ο καθένας γράφει ότι θέλει και η άρση μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει εμπλοκή σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Οπότε η εξέλιξη αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να είναι το παράθυρο για την στέρηση της ελευθερίας του λόγου μέσω ιστολογίων."


Που ζούμε επιτέλους......